Skip to main content

Tugasan sebagai pegawai sumber manusia (HR) sangat mencabar. Ia bukan sahaja melibatkan pengurusan pekerja seperti proses merekrut tetapi turut melibatkan pengurusan pentadbiran seperti penggajian untuk syarikat.

Bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang tidak melantik pegawai HR pula, menjadi tanggungjawab majikan itu sendiri untuk melakukan segala tugasan pengurusan pekerja dan pentadbiran dalam satu masa, sambil memastikan syarikat terus beroperasi.

Maka, amat penting untuk seseorang yang melakukan tugasan HR memiliki sifat adaptasi yang tinggi dan daya kerja produktif. Bagi pegawai HR dan majikan luar sana yang hadapi masalah pengurusan, senarai semak di bawah harapnya dapat membantu.

Checklist HR dan Majikan Untuk Tingkatkan Produktiviti 

Di bawah adalah beberapa tip atau hack yang boleh pegawai HR dan majikan gunakan untuk tingkatkan produktivit kerja. Senarai di bawah ini juga boleh digunakan oleh pekerja yang mahu kekal produktif semasa bekerja.

  1. Senaraikan Tugasan Harian, Mingguan dan Bulanan

Perkara pertama yang perlu dibuat tidak kira pegawai HR, majikan atau pekerja adalah dengan menyenaraikan tugasan-tugasan kerja. Senarai tugasan-tugasan kerja ini boleh dibuat secara harian, mingguan atau bulanan.

Tujuannya adalah untuk memastikan kita menyedari akan tugasan yang perlu dibuat dan bila ia perlu disiapkan. Menurut kajian mereka yang menyenaraikan segala tugasan akan menjadi lebih produktif dalam menyiapkannya.

  1. Kongsikan Jadual Kerja Untuk Tingkat Kolaborasi

Apabila bekerja dalam kumpulan penting untuk amalkan nilai kerjasama. Dalam memastikan semua ahli pasukan bergerak seiring, kongsikan jadual kerja kepada semua. Ini merupakan cara terbaik dalam meningkatkan kolaborasi dalam kumpulan.

Apabila masing-masing sedar dengan tugasan ahli kumpulannya, kita akan dapat melakukan kerja dengan lebih baik. Malah, kita juga dapat bantu ahli kumpulan lain dalam menyiapkan tugasan, seterusnya meningkatkan dinamik kerja. 

  1. Hentikan Diri Dari Buat 2 Kerja Dalam Satu Masa

Salah satu kesilapan yang banyak pegawai HR, majikan atau pekerja buat adalah anggap melakukan 2 kerja dalam satu masa itu sama maknanya dengan multitasking. Multitasking adalah satu kemahiran melaksanakan 2 tugasan sama pada satu masa.

Jadi elakkan diri dari melakukan 2 tugasan dalam satu masa jika tidak mampu. Ia bukan sahaja menyebabkan kerja jadi tidak produktif tetapi terdedah kepada risiko melakukan kesalahan dan tekanan tambahan yang tidak perlu ada.

  1. Libatkan Diri Dengan Pekerja dan Syarikat

Sebagai pegawai HR atau majikan penting sebenarnya untuk libatkan diri dengan aktiviti pekerja. Melalui cara ini kita akan lebih mudah faham gerak kerja ahli kumpulan dan seterusnya dapat adaptasikan diri dengan tempo mereka.

Bagi para pekerja pula melibatkan diri atau mengenali tugasan pihak atasan seperti HR juga dapat membantu kita untuk memahami gerak kerja mereka. Ini secara tidak langsung boleh membuatkan semua pihak lebih faham akan tugasan kerja di bahagian lain.

  1. Amalkan Kesimbangan Hidup-Kerja (Work-life Balance)

Kesihatan mental juga adalah penting dalam meningkatkan produktiviti kerja. Menurut kajian mereka yang mendapat rehat secukupnya berjaya menyiapkan tugasan yang diberikan tiga kali ganda lebih pantas.

Oleh itu, dalam kesibukan bekerja jangan lupa untuk imbangkannya dengan kehidupan seharian. Dapatkan rehat yang diperlukan dan kembali melakukan tugasan apabila sudah berasa segar semula.

  1. Gunakan MySyarikat Untuk Automasi Pengurusan Syarikat

Cara paling mudah untuk tingkatkan produktiviti dan menyelesaikan tugasan pengurusan sebagai pegawai HR, majikan atau pekerja adalah dengan menggunakan sistem pengurusan sumber manusia (HMRS) yang automatik dan efektif seperti MySyarikat

Untuk makluman semua, aplikasi super – MySyarikat sistem pengurusan sumber manusia (HRMS) adalah satu-satunya perisian yang anda diperlukan untuk menyelaraskan pengurusan, pentadbiran dan operasi syarikat!

Terdapat pelbagai fungsi pengurusan yang diperlukan majikan, pegawai bahagian HR dan syarikat ditawarkan MySyarikat dari pengurusan gaji (Secured Payroll); pengurusan cuti (Leave Management); pengurusan tuntutan (Claim Management); merekod kehadiran (Smart Attendance) hingga membuat pengumuman (Smart Announcement) dan banyak lagi!

Dengan sistem pengurusan sumber manusia digitaliasi yang mudah digunakan dan mesra pengguna, MySyarikat mampu untuk merevolusikan cara syarikat anda bekerja dan menaik taraf kualiti kerja pekerja dengan sekelip mata! 

Rasai sendiri pengalaman menggunakan sistem MySyarikat sekarang! Klik ‘Book Demo’ untuk tetapkan sesi demo bersama kami, 100% percuma!

Leave a Reply