Skip to main content

Dalam sebuah organisasi syarikat terdapat ramai pekerja yang datang dari latarbelakang berbeza-beza. Ada yang sedikit berusia dan memiliki pengalaman bekerja berpuluh tahun, dan ada juga graduan baru muda lepasan universiti yang masih setahun jagung.

Tentunya pekerja yang lebih muda jauh lebih fleksibal dari segi penawaran gaji dan memiliki semangat kerja yang tinggi, tetapi bagi pekerja yang sedikit berusia pula menawarkan jaminan kemahiran dan pengalaman kepada syarikat.

Kepelbagaian latarbelakang berbeza-beza ini jika berjaya dirusukan dapat mencipta kestabilan, keharminonian dan memacu perkembangan syarikat. Namum sebaliknya jika gagal diuruskan ia boleh mencetus masalah besar sehingga boleh memberi kepada operasi syarikat.

Disebabkan itu, penting untuk anda sebagai pegawai Sumber Manusia (HR) atau majikan memiliki kemahiran pengurusan pekerja dari berlatarbekalang berbeza dengan baik bagi mewujudkan persekitaran tempat kerja yang positif.

Atas faktor itu juga  artikel kali ini akan kongsikan cara-cara pengurusan pekerja dari berbeza latarbelakang yang pegawai HR atau majikan boleh amalkan. Ingat, keharmonian tempat kerja bermula dengan langkah positif dari pihak atasan.

Cara Mengurus Pekerja Berpengalaman

Untuk menguruskan pekerja yang sedikit berusia, penting untuk pegawai HR atau majikan faham bahawa mereka adalah individu yang memiliki pengalaman dan ilmu dunia pekerjaan. Jadi penting untuk anda layan mereka dengan rasa hormat dan profesional.

Antara cara untuk menunjukkan rasa hormat dan sifat professional adalah seperti berikut:

  • Pengiktirafan dan Penghargaan

Pekerja yang sedikit berusia ini bukan sahaja menawarkan kemahiran, tetapi pada masa yang sama memiliki pengalaman yang luas dalam bidangnya. Sebenarnya tanpa mengira status pekerja, penting untuk anda tunjukkan pengiktirafan dan penghargaan sebagai pembakar semangat.

Dengan mengiktiraf kemahiran, pencapaian atau sumbangan pekerja kepada syarikat ia boleh meningkatkan keyakinan mereka untuk mengulangi kerjayaan tersebut. Selain itu, memberikan pekerja sedikit berusia peranan sebagai mentor kepada pekerja lebih muda dapat mencetus rasa hormat antara mereka.

  • Dorongan Kolaborasi Dengan Pekerja Muda

Punca utama mengapa berlakunya jurang komunikasi antara pekerja sedikit berusia dan pekerja lebih mudah adalah kerana perbezaan ‘bahasa’ yang digunakan. Akibat dari masalah perbezaan ‘bahasa’ ini, kolaborasi antara kedua-dua generasi ini sukar untuk berlaku.

Cara terbaik mengatasi masalah kolaborasi antara kedua-dua generasi ini adalah dengan mengadakan aktiviti bersama-sama. Melaluinya perhubungan antara pekerja dapat terjalin dan seterusnya membantu mereka bercakap dalam satu ‘bahasa’ yang sama.

  • Pengaturan Kerja Fleksibal

Perbezaan ketara antara pekerja yang sedikit berusia dan pekerja yang lebih muda adalah komitmen yang ditanggung mereka. Selalunya, mereka yang sedikit berusia sudah memiliki keluarga dan mahukan fleksibaliti dalam pekerjaan seperti cuti atau jadual waktu kerja.

Disebabkan itu juga dalam Akta Kerja 1955 menggariskan tempoh waktu cuti tahunan bagi mereka yang sudah lama berkhidmat  jauh lebih panjang berbanding mereka yang baru menyertai syarikat.

Cara Mengurus Pekerja Baru

Selain daripada faktor penawaran gaji fleksibel, pekerja yang lebih muda adalah aset jangka panjang syarikat yang perlu diasah dengan baik. Jadi penting untuk pegawai HR atau majikan mendidik mereka dengan pengalaman yang betul.

Antara tip yang boleh digunakan dalam mengurus pekerja lebih muda ini adalah dengan,

  • Latihan dan Bimbingan

Di sini pegawai HR dan majikan perlu membimbing pekerja lebih muda kerana mereka ini masih baru dan tidak tahu selok-belok dunia pekerjaan. Ini termasuk melatih dan menghantar pekerja ke kursus latihan bagi meningkatkan kemahiran dan pengetahuan mereka.

Memandangkan pekerja lebih muda adalah aset jangka panjang syarikat, tidak salah untuk keluarkan sedikit kos perbelanjaan bagi tujuan melatih dan membimbing mereka untuk tingkatkan mahir serta berpengalaman diri.

  • Dorongan Komunikasi

Sama seperti di atas, komunikasi adalah elemen penting di tempat kerja dan sangat diperlukan dalam mengurus pekerja. Jurang berbezaan generasi dan ‘bahasa’ perlu dikurangkan bagi memastikan kelancaran kolaborasi antara pekerja.

Jadi, anda sebagai pegawai HR atau majikan perlu mendidik pekerja dengan cara komunikasi korporat dan efektif secara lisan mahupun bukan lisan. Apabila semua dapat bercakap dalam bahasa yang sama, ia dapat memastikan kelancaran sebarang perkara yang dibuat.

  • Penerapan Kefahaman Peraturan Kerja

Tugasan utama pegawai HR atau majikan adalah untuk memastikan pekerja yang lebih muda faham tentang peraturan-peraturan kerja dan hak-hak mereka seperti yang dinyatakan dalam Akta Kerja 1955. Ini terpakai kepada semua pekerja tanpa mengira genarasi.

Bermula dari memahami peraturan-peraturan dan hak-hak ini, pekerja akan menjadi lebih berdisiplin dan faham apa yang boleh dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan dalam dunia pekerjaan. Ingat, mendidik tentang hak dan peraturan bermula dengan pihak atasan.

Pengurusan Pekerja Baik Dapat Cipta Keharmonian di Tempat Kerja

Kesimpulannya, tanggungjawab menguruskan pekerja dari latarbelakang berbeza terletak di bahu pegawai HR atau majikan. Apabila masalah seperti ‘bahasa’ dapat diselesaikan ia dapat membuka kepada lebih banyak penyelesaian masalah lain di tempat kerja. 

Jangan sesekali ambil mudah dan membiarkan pekerja menguruskan semua sendiri, ambil inisiatif yang mampu memupuk nilai hormat-menghormati dan sayang-menyangangi antara pekerja supaya wujudnya keharmonian di tempat kerja. Ingat, kelancaran operasi syarikat bergantung kepada kesefahaman pekerja walaupun dari latarbelakang yang berbeza-beza.

Tips HR

Tips Urus Pekerja Introvert

Zahin ByondZahin ByondMarch 25, 2024

Leave a Reply