Skip to main content

Tugasan pegawai di bahagian sumber manusia (HR) tidak terhenti setakat proses pengambilan pekerja sahaja. Tanggungjawab HR ini sebenarnya berterusan sehingga saat pekerja itu berhenti bekerja dengan syarikat.

Sebagai HR, penting untuk anda membantu pekerja terutama mereka yang baru menyertai syarikat untuk menyesuaikan diri dan  mencipta pengalaman kerja yang positif. Kejayaan sesuatu syarikat bergantung kepada pasukan tenaga kerja yang bergerak ke arah objektif sama.

Oleh itu ini adalah beberapa strategi yang berkesan untuk pegawai di bahagian HR gunakan bagi membantu para pekerja menyesuaikan diri dengan syarikat dan mencipta pengalaman kerja yang positif.

  1. Aktiviti Berkumpulan atau Icebreaking 

Kebanyakan syarikat zaman sekarang ini kurang mengadakan aktiviti berkumpulan atau membuat icebreaking dalam kalangan pekerja. Hal ini kerana mereka berpendapatan tanggungjawab mewujudkan budaya pekerja positif terletak di bahu pekerja sendiri. 

Tanggapan ini sebenarnya salah kerana bagi mewujudkan sesuatu budaya kerja, ia bermula dari pihak atasan. Jadi sebagai HR anda dinasihatkan untuk merangka satu program bukan melibatkan kerja yang boleh membantu pekerja berhubung dan mencipta kesefahaman.

Contoh program yang boleh diadakan adalah melalui aktiviti team-building seperti perjumpaan mingguan, morning briefing, makan tengah hari berkumpulan atau gotong-royong pejabat. Ingat, objektifnya adalah untuk buat pekerja berasa selesa, tenang dan kenal antara satu sama lain. 

  1. Wujudkan Sistem Buddy

Jangan dipandang rendah dengan strategi sistem kawan (buddy system) yang tampak seperti kebudak-budakan ini. Sebenarnya teknik ini banyak diamalkan oleh syarikat-syarikat gergasi luar negara bagi memperkukuhkan hubungan para pekerja.

Melalui sistem ini pekerja yang baru menyertai syarikat boleh dipasangkan dengan pekerja berpengalaman untuk membantu mereka navigasi dalam suasana tempat kerja baru serta memperkenalkan budaya kerja syarikat.

Strategi ini juga adalah sebahagian daripada aktiviti team-building yang boleh membantu para pekerja berasa lebih selesa apabila ada kawan untuk mereka rujuk ketika mengalami masalah. Ia juga boleh menguatkan perhubungan dan mengembangkan jalinan positif antara pekerja.

  1. Aturkan Progam Sosial

Program sosial ini juga merupakan sebahagian daripada aktiviti syarikat yang bukan melibatkan kerja tetapi boleh membantu pekerja berhubung dan mencipta kesefahaman. Perlu diingatkan kesihatan mental pekerja juga penting dalam memastikan mereka mampu berikan terbaik untuk syarikat.

Dengan mengadakan program sosial pekerja akan dapat berhubung antara satu sama lain secara lebih peribadi. Ini seterusnya akan dapat membentuk satu ikatan kesefahaman yang lebih mendalam antara pekerja.

Program-progam sosial ini tidak semestinya besar dan mahal, cukup sekadar mengadakan aktivit beriadah, aktivit bersukan, outing atau aktiviti sukarelawan. Namun, kata kuncinya di sini adalah program seperti ini perlu dibuat di luar suasana pejabat.

  1. Amalkan Kolaborasi

Antara masalah besar yang sering dihadapi oleh kebanyakan syarikat adalah kolaborasi antara pekerja terutamanya apabila melibatkan merentas jabatan. Kes selalu ini sering berlaku kepada syarikat-syarikat gergasi dan besar tetapi tidak mustahil berlaku juga kepada syarikat pemula.

Oleh itu, pegawai HR perlu memainkan peranan penting dalam menggalakkan kolaborasi dan interasi antara jabatan atau pasukan yang berbeza-beza. Hal ini kerana setiap jabatan sebenarnya berkaitan antara satu sama lain dalam memastikan operasi syarikat berjalan.

Cara terbaik untuk menggalakkan kolaborasi antara pekerja yang berada di jabatan yang berbeza-beza adalah melalui pengenalan inisiatif projek besar-besaran seperti mesyuarat akhir tahun yang memerlukan kepakaran semua pekerja berganding baru dalam menjayakannya.

  1. Gunakan Medium Komunikasi Terbuka

Perkara terakhir yang pegawai HR perlu ambil maklum dalam membantu pekerja menyesuaikan diri dengan syarikat adalah menggunakan saluran atau medium komunikasi terbuka. Komunikasi di sini tidak hanya bermaksud perkataan zahir tetapi apa yang turut difikirkan dalam hati.

Penting untuk memperkenalkan satu budaya kerja di mana para pekerja boleh berkongsi sebarang pandangan, buah fikiran, kebimbangan dan idea mereka dalam keadaan yang selesa tanpa takut dinilai oleh pihak atasan.

Amalan komunikasi secara terbuka ini secara tidak langsung boleh mencipta perasaan kekitaan dan kepercayaan dalam diri pekerja, seterusnya memudahkan mereka untuk memulakan perbualan dengan mana-mana individu di dalam syarikat.

Adakah Ia Tanggungjawab HR Seorang Sahaja?

Sebenarnya dalam mewujudkan persekitaran kerja yang positif dan membantu pekerja menyesuaikan diri dengan syarikat ini adalah tanggungjawab semua pihak termasuk pekerja itu sendiri.

Tugas pegawai HR adalah untuk menjadi orang tengah atau pemula (initiator) yang menjadi pendorong sahaja. Jadi ini juga bermakna majikan dan pihak atas seperti bos perlu memainkan peranan mereka juga dalam membantu pekerja menyesuaikan diri dengan syarikat.

Seperti dimaklumkan pada awal tadi perkembangan syarikat juga bergantung kepada kesefahaman pekerja untuk bergerak ke arah yang sama. Andai semua pekerja mampu untuk bekerjasama dengan selesa bersama, ia akan dapat membantu syarikat bergerak dengan lebih lancar.

Tips HR

Tips Urus Pekerja Introvert

Zahin ByondZahin ByondMarch 25, 2024

Leave a Reply