Etika Pengambilan Pekerja Dalam Kalangan Ahli Keluarga

Dalam proses pengambilan pekerja, kita mungkin tidak akan lari dari kes mengambil kenalan rapat atau ahli keluarga bekerja. Lebih-lebih lagi ketika dalam fasa permulaan semasa syarikat baru ditubuhkan kita mungkin terpaksa ambil orang rapat untuk bekerja.

Situasi seperti ini apa yang kita panggil sebagai nepotisme atau pilih kasih. Ia boleh berlaku dalam pelbagai bentuk antaranya pihak atasan menbawa saudara-mara ke dalam organisasi atau pekerja mengajak kenalan rapat bekerja sekali di dalam syarikat.

Walaupun secara dasarnya bagus untuk pekerja bekerja dalam suasana yang selesa dalam kalangan ahli-ahli yang mereka kenal, namun apabila terjadi perbalahan atau konflik ia boleh mencetus masalah lebih besar.

Atas faktor itu penting untuk majikan atau pegawai di bahagian sumber manusia (HR) memiliki strategi dan garis panduan rapi apabila melibatkan pengambilan pekerja dalam kalangan ahli keluarga atau kenalan rapat ini.

Kenapa Nepotisme Berbahaya Kepada Syarikat?

Proses pengambilan pekerja merupakan salah satu perkara yang penting dan kritikal dalam memastikan kejayaan sesuatu syarikat. Tentunya syarikat mahu membawa masuk individu yang tepat, berkemahiran, berpengalaman dan mampu menyumbang ke arah kejayaan.

Namun, untuk mencari pekerja yang sesuai ini bukan mudah lebih-lebih lagi jika kita mengenali individu itu secara mendalam. Maka, antara langkah terbaik adalah dengan membawa masuk individu-individu yang kita sudah kenal budi bicara mereka dan rapat.

Dalam kebanyakan kes perniagaan terutamanya mereka mahukan waris yang mengedalikan organisasi memandangkan individu-individu ini adalah dalam kalangan ahli keluarga yang mengetahui segala rahsia dan selok-belok syarikat.

Tetapi sampai ke tahu tahap ia juga boleh mencetus masalah seperti pilih kasih dan konflik kepentingan apabila pasti ada dalam kalangan pekerja lain berasa tidak puas hati. Sebagai pekerja tentu sekali mereka juga mahukan keadilan dan mahu dilayan sama rata seperti keluarga.

Jadinya bermula dari sini nepotisme berlaku dan ketidakpuashatian atau toksik di tempat kerja akan mula mereka. Jika tidak dibendung atau dikawal maka ia akan beri kesan kepada perkembangan syarikat seterusnya menyekat proses kejayaan.

Strategi Pengambilan Pekerja Dalam Kalangan Ahli Keluarga Atau Kenalan Rapat

  1. Tetapkan Garis Panduan Dasar Nepotisme

Langkah pertama untuk membendung nepotisme di tempat kerja adalah dengan membina sebuah garis panduan polisi pengambilan pekerja lengkap. Selalunya polisi seperti ini akan diletakkan bersama perenggan yang menerangkan tentang konflik kepentingan. 

  1. Laksanakan Garis Panduan Dasar Nepotisme

Selepas mewujudkan polisi nepostime penting untuk majikan dan pegawai HR mematuhinya. Sebagai manusia kita terdedah kepada bias dan pilih kasih, namun penting juga untuk kita mengikut kewarasan logik akal dalam membuat keputusan lebih-lebih lagi dalam konteks tempat kerja.

  1. Amalkan Proses Pengambilan Yang Telus

Pada pihak pegawai HR, perekrut atau pekerja anda perlu bersikap telus dan bersifat jujur dalam mengambilan pekerja ataupun memohon kerja. Ketika interview anda boleh tanya jika calon memilik ahli keluarga dalam syarikat.

  1. Memberi Pendidikan dan Latihan Kepada Pekerja

Punca utama kepada keputusan mengambil ahli keluarga bekerja adalah kerana anda sudah mengenali mereka lebih mendalam berbanding pekerja lain. Oleh itu penting untuk hantar pekerja hadiri kursus latihan bagi meningkatkan kemahiran yang mereka ada dan membina keyakinan terhadap kebolehan mereka.

  1. Gunakan Etika Kerja Profesionalisme

Langkah terakhir adalah untuk mengamalkan ekita kerja profesionalisme. Tanpa mengira status keluarga atau kenalan, semua pekerja mesti dilayan sama rata. Sifat pilih kasih dan bias ini dapat dikurangkan jika semua bekerjasama dalam menegakkan etika kerja yang profesional. 

Kesimpulannya, proses pengambilan pekerja ini memiliki banyak cabaran dan memasukkan elemen nepositsme hanya akan memburukkan lagi keadaan. Sebaiknya, anda dinasihatkan untuk tidak mengambil ahli keluarga bekerja.

Ia bukan sahaja dapat mengelak masalah seperti konflik pentingan tetapi pada masa yang sama juga dapat memastikan keharmonian (diversity) di tempat kerja apabila ramai individu dari latarbelakang berbeza berganding baru untuk cuba mencapai matlamat yang sama. 

Amalan etika kerja profesional bermula dengan semua pihak terutama mereka yang berada di atasan. Jika pihak pengurusan mengamalkan sifat positif maka ia akan menjadikan suasaan kerja lebih baik dan aman.

Tags

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkedin
Share on Telegram

Leave a comment