Skip to main content

Tidak dapat dinafikan bahawa kebanyakan pekerja menghabiskan masa sekurang-kurangnya 45 jam seminggu di tempat kerja (workplace). Daripada melakukan tugasan kerja sehingga bersosial dengan rakan sekerja, tempat kerja merupakan kawasan yang paling banyak berlaku interaksi.

Atas faktor itu syarikat-syarikat, terutamanya yang jatuh dalam sektor perindustrian berisiko seperti perkilangan atau pembuatan perlu memiliki peraturan keselamatan yang lengkap dan rapi untuk menjaga para pekerja bekerja.

Undang-Undang Keselamatan di Tempat Kerja

Dalam konteks perundangan keselamatan di Malaysia, rujukan utamanya adalah pada Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 (Akta 514). Berkuat kuasa pada 25 Februari 1994 undang-undang ini diperkenalkan khas untuk mengatur keselamatan dan kesihatan di tempat kerja.

Sebagai pengetahuan Akta Keselamatan dan Kesihatan 1994 ini menggariskan segala tanggungjawab dan tugas majikan, pekerja, pengeluar dan pembekal dalam memastikan kawasan tempat ekrja selamat dan sihat.

Ia juga mengentengah prinsip utama tentang mencegah risiko dan bahaya di tempat kerja, sambil menitik beratkan perlindungan terhadap pekerja daripada sebarang risiko yang boleh membahayakan keselamatan diri mereka.

Antara ringkasan intipati utama yang digariskan dalam Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 ini adalah seperti berikut:

 • Majikan perlu menyediakan peralatan pelindungan diri (PPE) yang lengkap untuk mengelak risiko bencana atau kematian
 • Majikan perlu membuat penilaian risiko untuk kenal pasti bahaya dan laksanakan langkah kawalan risiko
 • Majikan perlu memastikan operasi, pengendalian, penyimpanan dan pengangkutan mesin, peralatan, loji, barang atau bahan diselia dengan langkah keselamatan
 • Majikan perlu memberikan latihan, arahan, maklumat penting dan pengawasan rapi semasa melakukan tugasan
 • Pekerja perlu peka dengan segala prosedur keselamatan semasa bekerja
 • Pekerja perlu berhati-hati, pakai dan gunakan pakaian serta peralatan pelindungan yang disediakan semasa melakukan tugasan
 • Pekerja perlu bekerjasama dengan pengurus dan rakan sekerja dalam melakukan tugasan
 • Pekerja perlu mematuhi segala arahan dan langkah keselamatan serta kesihatan

Kenapa Syarikat Perlukan Peraturan Keselamatan Lengkap di Tempat Kerja?

Tanpa mengira situasi tempat kerja sama ada bekerja di luar pejabat atau di dalam ataupun mengendalikan mesin jentera, terdapat risiko dan bencana yang boleh terjadi. Oleh itu, setiap syarikat perlu memiliki peraturan keselamatan mereka tersendiri bagi melindungi pekerja.

Sebenarnya telah menjadi tanggungjawab semua pihak dalam sesebuah organisasi syarikat untuk memastikan keselamatan di tempat kerja. Namun, tidak boleh dinafikan juga bahawa bahagian sumber manusia (HR) sangat memainkan peranan dalam merangka peraturan keselamatan ini.

Ini merupakan antara tips dalam merangka satu peraturan keselamatan di tempat kerja.

 1. Tetapkan Manual Pekerjaan Yang Lengkap
 • Dalam merangka satu peraturan keselamatan, penting untuk pertimbangkan segala risiko dan bencana yang boleh terjadi. Kemudian tetapkannya dalam manual kerja supaya apabila risiko terjadi setiap pihak boleh mengurangkan bencana tersebut.
 1. Pastikan Segala Peralatan Kerja Berada Dalam Kondusi Terbaik
 • Tanpa mengira sama ada situasi kerja dalam pejabat atau di luar atau berkaitan jentera, penting untuk pastikan segala peralatan kerja yang digunakan berada dalam kondisi terbaik supaya tidak membahayakan pekerja.
 1. Berikan Latihan Keselamatan dan Kesihatan Secara Berkala
 • Penting untuk syarikat melakukan latihan olok-olok (mock drill) secara berkala bagi mempersiapkan pekerja dengan situasi apabila berlaku bencana atau kecederaan. Dengan cara ini pekerja akan lebih bersedia ketika berlaku kecemasan.
 1. Bersihkan Kawasan Tempat Kerja
 • Cara paling mudah untuk memastikan keselamatan tempat kerja adalah dengan memastikan kawasan kerja bersih. Ini bukan sahaja mencipta mood kerja yang baik untuk pekerja tetapi pada masa yang sama menjaga keselamatan dan kesihatan.
 1. Amalkan Peraturan Keselamatan Dengan Betul
 • Punca utama berlakunya masalah keselamatan dan kesihatan di tempat kerja adalah apabila tidak mengamalkan peraturan yang ditetapkan dengan betul. Mungkin ramai rasakan risiko kerja tersebut jarang berlaku jadi semua orang mengambilnya ringan.

Kesimpulannya, peraturan keselamatan di tempat kerja sangat penting dalam memberi pelindungan terhadap sebarang risiko dan bencana kepada pekerja serta majikan. Jadi penting untuk setiap syarikat amalkan peraturan keselamatan dengan betul bagi melindungi semua.

Lindungi Keselamatan Pekerja Dengan MySyarikat HR Software Terbaik Di Malaysia!

Adakah sedang mencari HR software terbaik yang boleh beri perlindungan keselamatan dan pengurusan pekerja teratur? Jika jawapannya ‘YA’, berita baik kepada anda kerana HR software MySyarikat adalah pilihan pengurusan kepada bisnes-bisnes di Malaysia.

Dengan sistem HR software MySyarikat, pengurusan sumber manusia syarikat akan akan menjadi lebih efisien dan efektif! Daripada pengurusan gaji, cuti, tuntutan sehingga merekod kehadiran dan banyak lagi dapat diselesaikan dengan HR software yang moden dan inovatif ini.

Mari tingkatkan kualiti kerja tempat kerja, melancarkan operasi perniagaan dan merevolusikan syarikat anda dengan sistem HR software moden MySyarikat!

Jom rasai sendiri pengalaman menggunakan HR software MySyarikat sekarang secara percuma dengan ‘Book Demo’ bersama kami!

Leave a Reply