Skip to main content

Bahagian Sumber Manusia atau Human Resource (HR) merupakan antara jabatan yang paling penting dalam sesebuah syarikat. Tugasan bahagian ini merangkumi tanggungjawab untuk menguruskan hal-hal pekerja dari saat mereka masuk sehingga keluar dari syarikat.

Disebabkan itu penting untuk syarikat memiliki pasukan HR yang berdedikasi dan berkemahiran tinggi dalam pengurusan manusia. Hal ini kerana kegagalan untuk menguruskan pekerja boleh memberi kesan besar kepada syarikat termasuk keuntungan yang diperolehi.

Tugasan Hakiki Bahagian HR

Pada sekilas pandang tugasan sebagai pegawai HR mungkin nampak mudah, namun realitinya kerja-kerja di bahagian sumber manusia ini memainkan peranan penting dalam memastikan perkembangan syarikat terus berlaku.

Sebagai pengetahuan, tugasan utama bahagian sumber manusia ini merangkumi pengurusan seperti pengurusan bakat (talent management) dan pengurusan pekerja (employee engagement). Selain itu, pegawai HR juga bertanggungjawab untuk:

 • Merancang strategi perkembangan syarikat
 • Mengambil pekerja baru
 • Mengadakan latihan dan pembangunan pekerja
 • Mendokumentasi dan pengurusan gaji
 • Menguruskan prestasi pekerja
 • Mengekalkan kepuasan pengalaman bekerja

Jika diperhatikan di sini tugasan pegawai HR semangnya agak berat dan mencabar, lebih-lebih lagi dalam memberikan pengalaman pekerjaan terbaik kepada pekerja. Suka diingatkan pekerja merupakan aset syarikat, dan jika tidak diuruskan dengan betul ia boleh beri kesan besar kepada syarikat.

Kesalahan Pengurusan HR Yang Beri Kesan Besar Kepada Syarikat

Oleh itu, boleh dikatakan bahawa jika pegawai HR gagal untuk menguruskan pekerja dengan baik ia dapat menyekat perkembangan syarikat dan sekaligus memberi kesan kepada aliran keuntungan operasi perniagaan.

Ini adalah 5 kesalahan besar yang perlu dielakan bahagian sumber manusia supaya tidak memberi kesan kepada perkembangan atau keuntangan syarikat.

 1. Gagal Kenal Pasti Masalah Dialami Pekerja

Secara umumnya pekerja merupakan aset syarikat yang paling besar. Andai syarikat memiliki pekerja yang berkualiti dan berkemahiran, maka mudah untuk sesuatu perniagaan itu berkembang.

Namun, pekerja juga adalah manusia yang memiliki naluri dan emosi. Jadi di sini pegawai HR perlu memiliki kemahiran untuk mengenal pasti masalah dan bantu menyelesaikannya bersama pekerja.

Pada kebanyakan kes jika pegawai HR tidak mengambil endah masalah pekerja, pekerja akan berhenti dan ini akan memaksa syarikat untuk mengeluarkan belanja bagi mencari pengganti baru. Tidak dilupakan juga pekerja baru pastinya memiliki kualiti yang berbeza dengan sebelumnya.

 1. Tidak menyediakan buku panduan pekerja 

Buku panduan pekerja (employee handboo) memainkan peranan penting dalam membentuk gerak kerja serta mendidik tentang hak asas pekerja. Mudah kata buku panduan pekerja ini berfungsi sebagai rujukan bekerja dalam sesuatu syarikat.  

Disebabkan itu penting untuk pegawai HR menyediakan buku panduan pekerja dan berikannya kepada semua pekerja lebih-lebih lagi yang baru menyertai syarikat. Jika tidak pekerja tidak akan tahu cara bekerja dengan betul.

Ini juga secara tidak langsung boleh meningkatkan ketidak puasan hati dan pengalaman bekerja pekerja, seterusnya berhenti. Maka, kos pengambilan pekerja terpaksa dijalankan semula dan merupakan satu kerugian kepada syarikat.

 1. Gagal Amalkan Proses Pengambilan Pekerja Dengan Baik

Proses pengambilan pekerja bukan perkara mudah dan sangat menelan kos yang besar. Namun, pengambilan pekerja merupakan satu proses berterusan sepanjang tahun dan memerlukan seorang yang berkemahiran mengurusan dana dengan baik.

Jika pegawai HR gagal mengamalkan proses pengambilan pekerja dengan baik, ia akan menambah kos sedia ada dan sekaligus memberi kesan kepada hasil syarikat apabila kos tambahan perlu disalurkan ke bahagian pengambilan pekerja.

 1. Tidak Ikut Peraturan dan Perundangan

Antara kesalahan terbesar yang boleh memberi kesan kepada syarikat dan mungkin selalu pegawai HR lakukan adalah tidak mematuhi peraturan dan perundangan kerja yang ditetapkan. Contoh mudah adalah dengan tidak patuh penetapan jumlah cuti tahunan

Apabila berlaku kes seperti pekerja ingin berhenti tentunya jika pekerja memiliki baki cuti tahunan pegawai HR perlu membayarnya. Tetapi jika jumlah cuti tahunan tersebut tidak mengikut undang-undang boleh jadi syarikat terpaksa membayar lebih baki cuti tersebut.  

 1. Masih Gunakan Cara HR Lama

Kesalahan terbesar pegawai HR yang memberi kesan kepada syarikat adalah masih menggunakan sistem pengurusan sumber manusia yang lama dan cara yang tradisional. Ini secara tidak langsung meningkatkan risiko kesalahan dan kos pembaikan.

Oleh itu, cara terbaik adalah dengan bertukar ke pengurusan yang lebih moden seperti MySyarikat. Dengan sistem HR moden, syarikat dapat mengurangkan kos perbelanjaan dan hampir pasti tidak akan berlaku kesilapan.

Dengan MySyarikat pengurusan sumber manusia anda akan lebih efisien dan efektif. Terdapat pelbagai fungsi pengurusan yang ditawarkan termasuk pengurusan gaji, cuti, tuntutan, termasuk feature rekod kehadiran dan membuat pengumuman yang moden serta inovatif.

Dengan HR software terbaik di Malaysia ini, operasi syarikat anda akan lebih teratur dan efisien, serta meningkatkan kualiti kerja pekerja dan produktiviti. Masa untuk digitalisasikan pengurusan sumber manusia syarikat anda dengan MySyarikat!

Rasai pengalaman menggunakan HR software Malaysia terbaik sekarang dengan ‘Book Demo’ secara percuma bersama kami!

Leave a Reply