Skip to main content

Bagi mereka yang pernah bekerja dalam industri perkhidmatan pelanggan seperti perhotelan atau penyediaan makanan pasti sudah lali dengan waktu kerja tidak tetap dan berpanjangan. Ada yang kerja dari malam sampai pagi, dan ada yang kerja dari tengah hari ke malam.

Walaupun waktu kerja normal adalah 8 jam sehari, kira-kira masuk kerja pukul 9 pagi dan habis kerja jam 5 petang, tetapi sesetengah pekerjaan menetapkan tempoh waktu bekerja yang berbeza mengikut kesesuaian tugasan.

Oleh itu, wujud satu terma kerja dipanggil jadual kerja shift yang menyaksikan pekerja masuk bekerja secara bergilir-gilir dalam tempoh waktu kerja sehari.

Kenapa Wujud Jadual Kerja Shift?

Kerja shift adalah jadual kerja yang dilakukan secara bergilir-gilir dan diguna pakai syarikat untuk kumpulan pekerja berbeza-beza mengikut waktu. Contohnya sesetengah pekerja akan bekerja pada waktu pagi kemudian sesetengah lain akan gantinya pada waktu petang.

Perlaksanaan jadual kerja shift ini tertakluk kepada keperluan tugasan tersebut, di mana ada sesetengah yang mungkin bekerja shift 8 jam sehari pada waktu berbeza dalam seminggu atau bekerja shift tiga hari berturut-turut selama seminggu dan cuti untuk baki 4 hari lagi.

Asalnya, kerja shift ini adalah untuk menampung tugasan perkerjaan yang bersifat berterusan seperti perkhidmatan kesihatan yang dibuka 24 jam seminggu sebagai persediaan andai berlaku sebarang kecemasan.

Anda juga mungkin akan kaitkan pekerja shift dengan individu yang bekerja sebagai separa masa (part-time). Di sini anda mungkin tidak salah tetapi lebih tepatnya adalah kedua-dua mempunyai perbezaan ketara dari segi tempoh waktu kerja.

Pekerja part-time adalah individu yang waktu kerjanya antara 30% ke 70% kurang daripada pekerja tetap lain, sementara pekerja shift masih bawah waktu kerja normal 8 jam cuma pada syif berbeza seperti waktu pagi atau waktu petang.

Apa Kata Akta Kerja Tentang Pekerja Shift?

Di bawah Seksyen 60C, Akta Kerja 1955 mengatakan pekerja shift boleh bekerja lebih 9 jam dalam mana-mana satu hari atau lebih 45 jam dalam mana-mana minggu, tetapi purata jam bekerja dalam mana-mana tempoh, atau apa-apa tempoh lebih 3 minggu sebagaimana yang diluluskan hendaklah tidak melebihi 45 jam seminggu.

Dalam erti kata lainnya pekerja shift adalah sama seperti pekerja lain dalam konteks waktu bekerja normal iaitu 8 jam sehari dan tidak melebihi 45 jam seminggu, melainkan jika mendapat kelulusan Ketua Pengarah baru majikan boleh mintak pekerja kerja lebih waktu penetapan tersebut.

Selain itu, hak-hak lain yang diterima pekerja tetap adalah sama dan masih diguna pakai terhadap pekerja shift. Ini bermakna pekerja shift layak untuk terima gaji minimum dan dapat faedah caruman KWSP, PERKESO dan SIP.

Macam Mana Kerja Shift Berfungsi?

Jadual kerja shift bergantung kepada majikan dan keperluan tugasan syarikat. Jika sesuatu syarikat itu memerlukan pekerja untuk bekerja secara berterusan dan bergilir-gilir, maka pilihan terbaik adalah dengan memperkenalkan jadual shift.

Terdapat beberapa jenis shift yang diguna pakai untuk pekerja shift antaranya,

  • Day shift – biasanya merujuk kepada tempoh waktu bekerja shift dari pagi ke petang, kira-kira dari jam 9 pagi sampai jam 5 petang
  •  Afternoon shift – biasanya merujuk kepada tempoh waktu bekerja shift dari tengah hari ke malam, kira-kira dari jam 4 petang sampai tengah malam
  • Night shift – biasanya merujuk kepada tempoh waktu bekerja shift  dari malam ke pagi, kira-kira dari tengah malam sampai jam 8 pagi esoknya
  • Spilt shift – biasanya tempoh waktu kerja dipisahkan kepada 2 dalam sehari, kerja dari jam 8 pagi sampai 12 tengah hari kemudian rehat 4 jam dan sambung kerja dari jam 4 petang sampai 8 malam
  • Fixed shift – biasanya tempoh waktu bekerja tetap pada hari dan jam tertentu setiap minggu, biasanya waktu kerja dan hari telah ditetapkan sama untuk sesuatu minggu
  • Rotating shift – biasanya tempoh waktu kerja ini mengikut jadual yang ditetapkan pada kadar minggunan dan bulanan, ada yang bekerja malam untuk seminggu kemudian minggu seterusnya pagi
  • On-call shift – biasanya tempoh waktu bekerja berdasarkan tugasan semasa yang perlu diselesaikan atau apabila perlu, contohnya pekerja akan bekerja apabila dipanggil untuk bekerja sahaja

Seperti yang dikatakan awal tadi, jadual kerja shift ini bergantung kepada keperluan tugasan syarikat yang memerlukan pekerja bekerja secara berterusan. Ada kebaikan serta kelemahannya bekerja shift ini tetapi bergantung kepada individu itu sendiri.

Jika anda perlu bekerja shift jangan khuatir kerana disebalik corak tempoh waktu bekerjanya yang berbeza, anda masih dilindungi Akta Kerja dan layak menerima segala faedah yang dinikmati pekerja lain.

Leave a Reply